Activitats culturals del Districte

BCN Gallery Weekend a L’Hospitalet

Dates: 28 setembre-1 octubre 2017
Lloc: Districte Cultural de L’Hospitalet
Organitza: BCN Gallery Weekend i Districte Cultural

El Districte Cultural participa en la tercera edició del BCN Gallery Weekend amb una programació pròpia plegada d’exposicions, presentacions, performances, concerts, tallers, i visites guiades a museus, galeries, tallers i espais d’art del Districte Cultural.

 

Orígen, Cuerpo, Ciudad – Loop Barcelona

Presentación del documental: divendres 19 de maig a les 18h
Lloc: Torre Barrina
Organitza: Oficina districte cultural i Loop Barcelona

El film és fruit del treball dels assistents al taller dirigit pels artistes Claudio Zulian i Matteo Guidi, al Centre “Torre Barrina” de l’Hospitalet, amb 5 membres del grup Cultur Lab de Torre Barrina. Com a aportació al tema general del Festival Loop d’aquest any – “Els començaments del videoart”, el film és una meditació personal sobre alguns trets de l’obra de Nam June Paik. És també una exploració de la ciutat de L’Hospitalet a través de l’actuació d’un grup de joves de l’Associació Ítaca i de quantes imatges pugui suggerir l’entorn urbà, tant als actors, com als participants al taller.

 

Exposició “Silver Songs. La música d’Andy Warhol”

Dates: 12 de maig – 18 de juny 2017
Lloc: Can Trinxet, L’Hospitalet
 – Carretera de Santa Eulàlia 182-212 (M: L1 Santa Eulàlia)
Horari: dimarts a diumenge d’11h a 20:30h
Organitza: Districte Cultural i Loop Festival

L’exposició Silver Songs. La música d’Andy Warhol intenta demostrar que la música va ser un dels substrats emocionals, iconogràfics i conceptuals sobre els quals es va construir la producció artística del pare del Pop Art. Parlem d’un component invisible, però imprescindible per comprendre el seu procés creatiu i alguns dels eixos temàtics més signi catius del seu treball.
Warhol va demostrar al llarg de la seva carrera una cultura musical omnívora, dins la qual tenien cabuda tant la seva debilitat per l’òpera, la dansa o el musical de Hollywood com la música d’avantguarda i les cançons pop de qualsevol estil. De Maria Callas a Elvis Presley, de John Cage a The Velvet Underground i de Count Basie a Michael Jackson, passant per icones com Nico, Mick Jagger, John Lennon o Debbie Harry, una de les seves darreres muses.

El punt de partida d’aquesta exposició és un aspecte de la producció artística d’Andy Warhol considerat marginal fins fa ben poc: la seva aportació a la història del disseny gràfic musical. L’artista va realitzar entre el 1949 i el 1987 més de 60 portades de discos de tots els gèneres musicals. Analitzant aquests dissenys es revela que en moltes d’aquestes portades s’anticipen solucions formals i iconogràfiques que posteriorment incorporaria a la seva producció pictòrica i cinematogràfica, fet que confereix a aquests treballs un especial valor pels investigadors i que planteja lectures transversals de la seva obra.

L’exposició està estructurada en diverses seccions ordenades temàticament i cronològicament, a través de les quals es pot traçar una genealogia de les relacions entre l’art i la música popular durant la segona meitat del segle XX. En cada capítol, les portades de discos s’exhibeixen juntament amb obres sobre diferents suports: fotografies, dibuixos, serigra es, llibres, revistes, pòsters, pel·lícules, videoinstal·lacions, screen tests, videoclips musicals i diversos objectes i documents realitzats per Andy Warhol i artistes del seu cercle, com ara Ronald Nameth, Nat Finkelstein, Fred W. McDarrah, christopher Makos, Hervé Gloaguen, Richard Bernstein o Dan Munroe, que permeten comprendre el món en què el disseny grà c musical i la producció plàstica i audiovisual d’aquest artista es van retroalimentar al llarg de gairebé quatre dècades.

Activitats Paral·leles: The Factory Alive!

 

Andy Warhol’s Exploding Plastic Inevitable with the Velvet Underground & Nico” © 1967-2015 Ronald Nameth.

Bridges-Mermelada Estudio

Dates: 24 febrer – 5 març 2017
Lloc: Plaça Europa, Mobile World Congress
Organitza: Oficina districte cultural

Bridges és una creació de disseny industrial ideada per l’estudi de disseny Mermelada Estudio per a la Plaça Europa de l’Hospitalet, en el context del Mobile World Congress 2017.

Es tracta d’una metàfora sobre la comunicació humana a partir de l’element estructural de la cadira. La composició entrellaça tres elements modulars compostos per un arc que es transforma en dos seients enfrontats entre si.

Els travessers que uneixen les cadires són representacions gràfiques d’un llenguatge, un codi imaginari que es transfereix entre els respectius seients. Les cadires entrellaçades per la seva esquena converteixen, així, a la peça, en un pont de comunicació interpersonal: soles o acompanyades, en paral·lel o enfrontades, mirant-se unes a les altres o donant-se l’esquena…

Els ususaris poden connectar-se entre ells, o quedar-se aïllats en les seves cadires, sense poder, però, sortir de la xarxa de comunicació -o incomunicació- dominant que regeix les nostres vides.

Bridge és el primer projecte de disseny urbà de Mermelada Estudio. Sota la màxima de trobar l’extraordinari en l’ordinari, l’estudi de creació de L’Hopitalet ve presentant des de 2010 una sèrie de dissenys industrials destinats a donar forma a objectes d’una manera alhora lúdica, estètica i reflexiva.

Entre els seus dissenys més coneguts destaquen la peça Welcome -una cabana domèstica per al joc infantil-, druida -una barbacoa inspirada en la druida medieval-, o la Nansa -un gronxador per a ús domèstic.

 

BCNGallery Weekend a L’Hospitalet. Segona edició

Dates: 29 setembre-1 octubre 2016
Lloc: Districte Cultural de L’Hospitalet
Organitza: BCN Gallery Weekend i Districte Cultural

El Districte Cultural participa en la segona edició del BCNGallery Weekend amb una programació pròpia plegada d’exposicions, conferències, visites guiades a museus, galeries, tallers i espais d’art del nou districte cultural. Durant els 4 dies de l’esdeveniment es van presentar noves exposicions el Centre d’Art Tecla Sala, la Fundació Arranz-Bravo, TPK, edifici Freixas i es van presentar els nous espais artístics del districte cultural, com el col·lectiu d’artistes provinents d’Hangar Matteo Guidi, Giuliana Racoco, Samuel Labadie o Diego Paonessa.

Així mateix, el districte cultural va participar al programa Composiciones del Gallery Weekend, en el qual l’artista Regina Giménez va presentar una intervenció pictòrica a l’interior de la fàbrica Can Trinxet. Així mateix, la comissària Joana Hurtado va presentar una exposició a l’edifici Isaac Peral format per obres d’art col·leccionades per galeristes.

Patricia Dauder. Sketches

Dates: 4- 19 juny 2016

Comissariat: Albert Mercadé

Lloc: Edifici Isaac Peral, L’Hospitalet

Organitza: Oficina districte cultural

En el marc del Loop festival  Patricia Dauder presenta una exposició amb dibuixos, escultures i projeccions de diapositives inspirades en gran part a la seva estada a la fàbrica Godó i Trias de l’Hospitalet. Dauder inicià una residència a l’esmentada fàbrica, per a la preparació de l’exposició Recinto, al Museu d’art contemporani de Vigo, que va presentar durant la passada tardor. El seu projecte el va explicar en el marc del Gallery Weekend 2015 a L’Hospitalet, en una conferència al centre cultural tecla Sala, i ara el presenta en format d’exposició, en un local en desús en el mateix edifici on estan instal·lats des de fa un any les galeries Nogueras Blanchard i Anna Mas.

1000 cavalls de potència

Mark Bain, Nina Canell, Lúa Coderch, Roc Jiménez de Cisneros, Rolf Julius, Lukas Marxt, Fran Meana, Melanie Smith, Iza Tarasewicz
Comissari: Sabel Gavaldon

Dates: 4 – 19 de juny de 2016

Lloc: Fàbrica Can Trinxet, L’Hospitalet de Llobregat

Organitza: Oficina Districte Cultural

En el marc del festival Loop, l’exposició ‘Mil cavalls de potència’ va reobrir temporalment les portes de l’antiga colònia tèxtil de Can Trinxet, a L’Hospitalet, a través d’una exposició i un programa de performances que ens conviden a descobrir les múltiples reverberacions —històriques, materials i afectives— que travessen un espai singular com el d’aquesta fàbrica. Responent a l’espai físic de Can Trinxet i en diàleg amb la seva memòria industrial, els artistes inclosos a ‘Mil cavalls de potència’ ens conviden a reconèixer altres temporalitats, escales i registres d’experiència més enllà de la humana.

‘Mil cavalls de potència’ és un exercici de ficció que se situa en un futur inquietant. O potser davant un present irreconeixible que, paradoxalment, prendria la forma d’una resta arqueològica. L’exposició ens presenta les restes d’un naufragi. Un paisatge alterat de forma dramàtica per un industrialisme creixent.

A començaments del segle XIX, Caspar David Friedrich va pintar el seu “Caminant damunt un mar de boira”, on la figura d’un home —punt de referència de l’univers— s’alçava triomfalment per damunt d’un paisatge muntanyós, exuberant i violent. Dos segles després, sembla que la única imatge que podria expressar les contingències del present és el cràter artificial d’una mina d’urani durant un eclipsi solar, o les ruïnes d’una fàbrica de neumàtics al mig de la selva amazònica.

Tallers d’art urbà a les festes de primavera

Dates: 22 d’abril

Lloc: Carrer Cobalt, districte cultural

Organitza: Contorno Urbano

Tallers d’art urbà a les festes de primavera (bodypainting, taller de gorres, grafiti, pintura urbana…) en el marc de les festes de primavera de L’Hospitalet

Jonathan Millan. Cada vez que miro algo sexual estoy dejando de ver algo espiritual

Dates: 1 març  – 1 d’abril 2016

Lloc: Sortida metro Torrassa (L1)

Organitza: Contorno Urbano i oficina districte cultural

L’acció forma part del projecte 12+1 de l’associació Contorno Urbano de L’Hospitalet i compta amb l’assessorament i suport del Districte Cultural i de la Fundació Arranz-Bravo. Jonathan Millán va estudiar Belles Arts, passant de la pintura a l’art contemporani multidisciplinari. El seu principal objectiu és “comunicar-me amb els altres de forma clara i propera”, així que va buscar una forma més lliure i intuïtiva per a comunicar les idees complexes, poètiques i humorístiques pròpies de l’art.

D’aquest interès, va sorgir el llibre “Hervir un oso”, fruit de la col·laboració amb Miguel Noguera. Des d’aquest moment, el seu treball va vincular-se al món editorial, treballant a “Cultura/s” de La Vanguardia, l’editorial Blackie Books, la revista Fotogramas i diversos llibres. A partir de 2011, després d’una exposició amb David Betsué i Marc Vives a la galeria Estrany de la Mota, va reconciliar-se amb el món artístic, i va començar a desenvolupar un treball creatiu ja lliure del pes de la seva formació acadèmica, centrat en el diàleg entre l’escultura de petit format, el dibuix lliure i el vídeo.

Rasmus Nilausen. The Daily Bread

Dates: 1 desembre 2015 – 1 de gener 2016

Lloc: Sortida metro Torrassa (L1)

Organitza: Contorno Urbano i oficina districte cultural

El pintor danès Rasmus Nilausen, que des del 2014 té el seu estudi a la residència d’artistes del carrer Salamina de L’Hospitalet, va pintar el mural The Daily Bread, vinculat a la seva producció pictòrica recent. Per Nilausen el pa és una metàfora de l’existència, un aliment essencial a través del qual reflexiona sobre el treball quotidià o el pas del temps. Format a la Chelsea Collage of Art de Londres i a la Universitat de Belles Arts de Barcelona, Nilausen ha exposat individualment a la Fundació Suñol, a la galeria García I de Madrid, al cicle Projeccions de la Cambra de la Propietat Urbana i amb Pere Llobera, va protagonitzar l’exposició Vera Icon, durant el Barcelona Gallery Weekend 2015. L’acció forma part del projecte 12+1 de l’associació Contorno Urbano i compta amb l’assessorament i suport del Districte Cultural de L’H i de la Fundació Arranz-Bravo.

BCNGallery Weekend a L’Hospitalet

Dates: 1-4 octubre 2015
Lloc: Districte Cultural de L’Hospitalet
Organitza: BCN Gallery Weekend i oficina districte cultural

El districte cultural participa a la primera edició del BCNGallery Weekend amb una programació pròpia plegada d’exposicions, conferències, visites guiades a museus, galeries, tallers i espais d’art del nou districte cultural. Durant els 4 dies van presentar noves exposicions el Centre d’Art Tecla Sala, la Fundació Arranz-Bravo, TPK, edifici Freixas i es van presentar els nous espais galerítics del districte cultural: la galeria Nogueras Blanchard i Anna Mas Projects.

Per la seva banda, Patricia Dauder va fer una conferència al Centre Cultural Tecla Sala sobre la seva residència a la fàbrica Godó i Trias, i l’associació Contorno Urbano va presentar el projecte d’art mural 12+1. Així mateix, el districte cultural va participar al programa Composiciones del Gallery Weekend, en el qual l’artista David Bestué va presentar una intervenció escultòrica Luces, a l’interior de la casa del director de la fàbrica de ceràmiques Cosme Toda, una de les fàbriques patrimonials de referència del districte cultural. L’artista resident a l’estudi d’artistes del carrer Salamina va presentar tot un seguit d’obres escultòriques realitzades amb motlles de guix i ceràmica provinents del fons patrimonial de la fàbrica.

Swab Stairs. Alan Pol Peña (EASD Serra i Abella)

Dates: 28 de juny – 2 juliol 2015

Lloc: Escales metro Torrassa (L1)

Organitza: Swab i oficina districte cultural

L’alumne de l’escola d’art i disseny Serra i Abella, Alan Pol Peña, va mostrar la seva intervenció a les escales de la Torrassa en el marc del projecte Swab Stairs, de la fira Swab. Els 45 esgraons de la sortida de metro van ser transformats pel dissenyador hospitalenc en un paisatge natural realitzat amb tires i impressions sobre vinil. 10 altres escales de 10 estacions de metro de TMB van ser  intervingudes per alumnes d’escoles d’art catalanes.

Yolanda Uriz + Lars Arkelund. Transitoriy Presences 3

Dates: 14 i 15 de juny 2015

Lloc: Edifici Isaac Peral, carrer Salvaldors, 24, L’Hospitalet

Organitza: Ull cec i oficina districte cultural

Transitory Presences és una instal·lació sonora site specific realitzada per Yolanda Uriz  i Lars Arkelund que explora una trobada volàtil entre el so, olor i siluetes efímeres, on els balls de fum aromàtics revelen els ritmes del so entrant.

Pere Llobera. ¿Palacio Real?

Dates: 21 de maig – 5 de juny 2015

Lloc: Edifici Isaac Peral, carrer Salvaldors, 24, L’Hospitalet

Organitza: Oficina districte cultural

Durant dues setmanes Pere Llobera, artista resident a l’estudi Salamina de L’Hospitalet, trasllada el seu estudi en un local en desús del carrer Salvadors. Durant aquest lapse de temps pinta a temps complert un quadre a partir d’una fotografia de Rouco Varela fent una conferència davant la família real i autoritats. El quadre es recrea també en tres dimensions al local del carrer Salvadors, a través d’una instal·lació formada per caixes de cartó, llums, llibres i escultures ideades i pintades per l’artista. En una instal·lació presentada prèviament a la Rijkacademie d’Amsterdam, “¿Palacio Real?” és una crítica sarcàstica a l’artificiositat del poder, que contrasta amb la vitalitat intensa que el pintor veu transpirar en l’art sorgit als marges de l’oficialitat. Durant l’exposició, el pintor va convidar a actuar el grup de Punk dels vuitanta Mortimer.

 

Mercats de carrer i Street Food

Tapes del món

Dates: 2 d’octubre 2016

Lloc: Carrer Cobalt (Districte Cultural L’H)

Tapes del Món vol ser una eina de coneixement i la relació de veïns i veïnes de diferents orígens i cultures per mitjà de l’intercanvi gastronòmic. Al Festival Tapes del Món es poden tastar propostes originals, curioses i sorprenents dels països amb més presència a la ciutat i conèixer noves receptes sense moure-us de casa.

 

Eat Street L’H

Dates: 4 de juny 2016

Lloc: Carrer Rosalia de Castro (Districte Cultural L’H)

Eat Street és un festival internacional de Street Food que es celebra a Barcelona, i que reuneix a una sèrie de xefs apassionats i ambiciosos, locals i internacionals. El mes de juny es va organizar per primera vegada la fira de gastronomia al districte cultural de l’Hospitalet, on els visitants van poder degustar una àmplia varietat de plats de tot tipus d’orígens, juntament amb cerveses fredes, vins i una varietat d’altres especialitats culinàries.

Peix i patates fregides, enchiladas picants, kebabs peruanss i delícies vegetarianes… hi ha alguna cosa per a tots en aquest esdeveniment. La festa continua a la nit amb música en viu, DJs i altres sorpeses.